Anti Covid Březen 2021

01.03.2021 14:18

Od 1. března 2021 máme v Česku v platnosti nová pravidla, jejichž dodržování by mělo zpomalit šíření viru SARS CoV-2. Možná by bylo vhodné začít pro šíření jednoznačných informací využívat jednoznačné zdroje, což by v tomto případě měl být speciální „vládní“ portál na adrese covid.gov.cz. Čtu aktuální „USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 26. února 2021 č. 216“ a přemýšlím nad jednotlivými odstavci. Své vlastní pocity nad aktuální situací mohu shrnout do několika bodů:

  1. Nemám všechny informace a nemám epidemiologické znalosti. Proto bych v platných opatřeních našel podivnosti a nelogičnosti.
  2. Denní počet pozitivních testů už dlouho nesleduji, považuji to za číslo, které mi nic neříká. Zajímavější jsou trendy vyjádřené například klouzavým týdenním průměrem.

Počet covid pozitivních, 7denní průměr

  1. A když už jsme u těch čísel, pak ještě sleduji počet pozitivních na JIP. Myslím, že se málo zdůrazňuje, že je to jen část pacientů, kteří fakt potřebují pomoc. Nejsou tam pacienti s jinými nemocemi a ti, co přestali být covid pozitivní. Tady si jen dovolím odbočku – je úsměvné, jak se někteří diskutující rozčilují, že se takto „uměle“ snižují statistiky. Je to přece logické a stejné, jako když se dostanete do izolace s mírným průběhem. Taky se po čase stanete negativní a můžete jít mezi lidi.

Počet covid pozitivních na JIP, 7denní průměr

Jako klimatolog se živím analýzou dat. Umím se na ta čísla dívat, umím si z nich vyvozovat pro sebe nějaké závěry. Ale nejsem expert na epidemie nebo na viry. Neumím nic z toho odborně zhodnotit.

Závěr

Aktuální opatření mě neuvěřitelně štvou (slušně řečeno). Chtěl bych se projít po Beskydech, chtěl bych se potkat s tolika lidmi, chtěl bych sedět normálně v kanceláři, chtěl bych pořádně projednat tolik věcí a přes video to úplně nejde, chtěl bych si vyhřát kosti někde v termálech nebo u moře, ….. Tolik bych toho chtěl a tolik bych toho mohl, kdyby nebylo čínského viru.

Ale chápu, že je důležité se nepotkávat. A i když mě napadá tolik možností, jak nějaká nařízení obejít nebo je nedodržovat, nebudu to dělat. Nedělejme to spolu. Alespoň něco můžeme dělat společně.

Pocitadlo Web4U.cz