Uhlíková neutralita v roce 2025?

02.04.2020 20:30

Před nějakým časem jsem označil jeden z hlavních požadavků hnutí Extinction Rebellion na dosažení uhlíkové neutrality do roku 2025 za nesmysl. Snažil jsem se popsat, co by se muselo stát téměř ihned s fosilním průmyslem, aby byl tento požadavek naplněn. Nezabýval jsem se tím, co by to znamenalo pro náš každodenní život. Tak se nad navrhovaným rychlým (do roku 2025) odstavením fosilních zdrojů (elektrárny, teplárny, rafinerie, ropovody, plynovody) zamysleme teď.

Jak bych vám to jen …. Aha, už vím. Podívejme se kolem sebe. Jak jsme museli my všichni a naše okolí změnit svůj každodenní život od 16. března? Doba roušková nám ukazuje, kam bychom se dostali po nepromyšleném fosilním konci. Jiná příčina, stejný důsledek – omezení pohybu osob a zboží z důvodu karantény a omezení pohybu osob a zboží z důvodu nedostatku energií. Reakce na pandemie vyžaduje týdny na přípravu, reakce na změnu klimatu vyžaduje na přípravu roky. Zanedbání přípravy nás potom stojí velké peníze (viz aktuální dovozy zdravotnického materiálu za ceny o dost vyšší, než před pár týdny). A stejné to bude i v případě zanedbané přípravy na plíživě a nenápadně se prohlubující projevy změny klimatu.

Pandemie a změna klimatu mají i jiné podobnosti. Například popírači, kteří současnou pandemii ještě nedávno přirovnávali k obyčejné chřipce a jiní (nebo dokonce ti samí), kteří o změně klimatu prohlašují, že se přece klima měnilo vždy, že není možné ve jménu klimatu omezovat svobody podnikání, že ... Mnozí z pandemických popíračů již dnes hovoří jinak.

Vyřešme pandemii a potom řešme ekonomiku a klima. Dohromady, rovnoprávně a včas. Včas a tedy levněji.

Pocitadlo Web4U.cz