Klimatické desatero jednotlivce – 1. Nakupujeme

17.08.2020 16:43

Každý z nás někdy musí nakupovat. Někoho to baví, někdo nakupuje jen z nutnosti. Někdo nakupování vyhledává, někdo se mu vyhýbá. Při každém nákupu bychom si měli odpovědět na několik otázek. Fakt to potřebuji? A musím toho mít tolik? Někdy je vhodné si udělat zásobu, někdy je to neprozřetelné. Podle čeho vybíráme? Podle ceny a kvality? Super, ale přidejme k tomu ještě původ a vybírejme dobrou kvalitu za přiměřenou cenu s preferencí domácí produkce.

Nedávno jsem zaregistroval návrh na povinnost prodávat v obchodech 85 % české produkce (ZDE). To není cesta k tomu, abychom českou produkci preferovali. To je cesta do pekla. Proč? Kdo, jak a podle čeho  rozhodne o každém jednotlivém výrobku, zda je domácí nebo ne? Vyrábí se u nás? OK. Z dovezených dílů? Ouha. Pěstuje se na našich polích? OK. Z dovezeného osiva za pomoci dovezených hnojiv, s pomocí zahraničních brigádníků, zabalen na dovezených strojích a odvezen náklaďákem vyrobeným v zahraničí? Ouha. Tak jak to bude? Rozhodněme se každý sám podle vlastních preferencí, ne na základě zákazů a příkazů.

A proč je to důležité? Součástí všeho, co nakupujeme, jsou někde vyprodukované emise skleníkových plynů – v průmyslu nebo v zemědělství. U nás (ZDE) i kdekoliv jinde ve světě (ZDE). Je dobře, že jsme se naučili kupovat levné výrobky dovezené zdaleka? Máme jistotu, že jsou vyrobeny v souladu s přísnými předpisy na ochranu životního a pracovního prostředí, které platí u nás? A je dobře, že takto dovážíme emise, které si však nezapočítáváme do našich emisních inventur? Pro klima to dobře není. Možná je to dobře pro pracovní trh tam někde, ale nejsem si tím úplně jistý (např. ZDE nebo ZDE  i jinde). Jsem přesvědčen o tom, že u nás umíme vyrobit a vypěstovat velkou část toho co dovážíme. Není cílem u nás chovat mořské ryby nebo pěstovat tropické ovoce. Dnes však zásobujeme obchody tak, abychom měli pestrý výběr a mohli porovnávat podobné výrobky z různých zemí. To je dobře, ale většinově bychom se měli obracet k našim produktům. A věřím, že když budou kvalitní, tak to dělat budeme.

První pravidlo klimatického desatera jednotlivce tedy je – Nakupujeme s rozumem.

Přehled dílů klimatického desatera (Úvod)

  1. Nakupujeme
  2. Spotřebováváme
  3. Vedeme
  4. Cestujeme
  5. Čteme, posloucháme nebo se díváme
  6. Věříme
  7. Volíme
  8. Studujeme
  9.  
  10.  
Pocitadlo Web4U.cz