Klimatické desatero jednotlivce – 3. Vedeme

05.09.2020 16:35

Jednotlivec a změna klimatu, to je dost velký problém. Ale někteří jednotlivci mají větší vliv než jiní. Těm se říká vedoucí. Mít zodpovědnost za lidi byla a je asi ta nejtěžší práce, kterou jsem kdy měl. Nechci teď rozebírat nutnost zajistit práci, zkoordinovat návaznost výsledků, sehnat finance na materiál, na pracovní potřeby, na pracovní prostředí, na mzdy, na ... Je toho spousta, co musí vedoucí dělat. Někdo pro dva, někdo pro deset a někdo pro stovky i tisíce spolupracovníků.

Rád bych se v souvislosti s vedením lidí zaměřil na jiný aspekt. Nazval bych ho „vedení příkladem“. Nejsem expert na sociální vědy, psychologii nebo teorii managementu. Ale pokud se snažím své kolegy dlouhodobě přesvědčovat, že změna klimatu je problém, že jsme zodpovědní za kvalitu klimatických dat a jejich odborně správnou prezentaci, tak nemohu k datům sám přistupovat jinak. S klimaskeptickou ležérností, u nás tak rozšířenou (nic se neděje; je to jen víra; vždy se klima měnilo; vikingské Grónsko bylo zelené; apod.) nebo s klimaalarmistickým přeháněním (do 3 let bude Arktida bez ledu; do roku 2025 musíme být uhlíkově neutrální; máme posledních x let; apod.).

Bylo by pěkné, kdyby stejně postupovali i vedoucí v průmyslových podnicích, na farmách, v elektrárnách, ... Zkrátka všude tam, kde přímo ovlivňují naše životní prostředí, by se měli snažit tento vliv snižovat. Ano, je nezbytné vyrábět a pěstovat. V mnoha případech jsou však k dispozici čistší a vhodnější technologie, které se dlouhodobě vyplatí i ekonomicky. S klapkami na očích a bez pohledu do budoucna se jim dlouhodobě bráníme. Kolikrát už jsme v posledních měsících a letech slyšeli, že klimatologové, zelení, aktivisté, ..., příliš tlačí na pilu. Proč bychom měli něco dělat rychle a unáhleně? To je dobrý dotaz, i já často opakuji, že máme reagovat promyšleně, ne zbrkle. Ale fakt si někdo myslí, že těch 30 let přemýšlení ještě není dost? Už minimálně tři desetiletí různá opatření odkládáme, relativizujeme jejich potřebnost, vysmíváme a přehlížíme vědu. A teď, když začíná být tlak globální, máme pocit, že někdo příliš tlačí na pilu? Opatření, která budeme přijímat teď nebo za pár let, mohla být už dávno realizována. Pomaleji, promyšleněji, o dost levněji a s menšími negativními dopady. Jen stačilo, aby vedoucí přesvědčili své vedoucí a své podřízené.

Třetí pravidlo klimatického desatera jednotlivce tedy je – Vedoucí mají větší možnosti i větší zodpovědnost.

Přehled dílů klimatického desatera (Úvod)

  1. Nakupujeme
  2. Spotřebováváme 
  3. Vedeme
  4. Cestujeme
  5. Čteme, posloucháme nebo se díváme
  6. Věříme
  7. Volíme
  8. Studujeme
  9.  
  10.  

 

Pocitadlo Web4U.cz